MOTIVACE A JEJÍ SÍLA

31. 1. 2019

MOTIVACE A JEJÍ SÍLA

 

Ne vždy je snadné se donutit ráno vstát z postele a jít čerstvý do práce. Paradoxně unavenější než jste snad večer ulehali, se dopravíte do zaměstnání na poslední chvíli a první co spatříte, je přemotivovaný kolega, který na svou židli usedá den co den na minutu přesně a energie z něho doslova prýští. Pokud ještě prohodí poznámku ve smyslu: „Spal si dobře? Ranní ptáče dál doskáče, věděl si o tom?“ pak se Vám chce jen jediné.  Otočit se ve dveřích a namířit si to zpět směr domov. Velmi často Vás taková nálada provází celým dnem, snižuje produktivitu práce a Vy pouze odpočítáváte minuty k odchodu. Co nám tedy může dopomoci k tomu, abychom se i přes takový nepříznivý start dne motivovali k lepším výsledkům?!

 

Ráno dělá den

Odkládáte svůj budík až do chvíle, kdy už vlastně stejně jdete pozdě?! Je vědecky dokázáno, že tento proces má na člověka neblahý vliv v podobě větší únavy, horšího soustředění po celý pracovní den. Vstaňte na první zazvonění.  Pokud je to pro Vás skutečně náročné, motivujte se například tím, že pokud vstanete na první budík, pak máte více času na vynikající snídani, kterou v jiných dnech jen horko těžko stihnete. Usmívejte se na sebe do zrcadla. Skutečně. Dejte si minutu úsměvu a dívejte se na sebe. Věřte nebo ne, zlepší Vám to náladu J.

 

Nastavení cílů

Až usednete na svou kancelářskou židli, sepište si seznam úkolů pro daný den. Zabráníte tím nečekaným překvapením, které by Vás mohli velice rychle vyvést z rovnováhy. Postupně si odškrtávejte splněné úkoly – maličkost, která Vám pozvedne náladu. Budete mít totiž celou směnu před očima to, jak Vám práce odsýpá a mizí ze seznamu „ToDo“. Když máte zrovna na práci větší projekty, které ten den určitě nestihnete, rozdělte si jednoduše velký úkol na dílčí. Oslavujte i drobné úspěchy. Každý z nich totiž vede ke zdárnému dosažení velkých věcí. 

 

Příznivá atmosféra v kanceláři

Jeden z nejdůležitějších faktorů příjemného dne. Pokud se na své pozici necítíte dobře, budete neustále hledat důvody PROČ do práce nejít, jak se z přítomnosti jednoduše vymluvit. Mluvte se svými kolegy. Nenabádáme Vás tímto k přeměně pracoviště na diskuzní kroužek. Avšak občasné prohození pár slov s kolegou či poznámka, které se můžete společně od srdce zasmát – i to Vám příznivě roztříští stereotyp pracovního dne a sníží celkové vypětí. Nemalou úlohu také hraje pohodlné sezení, dobře nastavený monitor v úrovni očí díky ergonomickým MSS systémům NOVUS, správné osvětlení v podobně například lamp Attenzia či pestrobarevné kancelářské pomůcky NOVUS na Vašem stole.  

 

MOTTO pro dnešní den

Nastartujte své ráno citátem. Existuje nespočet kalendářů či aplikací s citáty pro každý den. Pořiďte si jej J Sepsali jsme pro Vás pár užitečných z nich:

o   Úspěch přichází, když děláte to, co milujete

o   Jednoho dne se probudíte a nebudete mít čas na to, co jste vždy chtěli udělat. Udělejte to tedy teď hned!

o   Pusťte se do něčeho, o čem si můžete myslet, že nikdy nelze dosáhnout.

o   Ti co bojují, ztrácejí. Ti co nebojují, už ztratili.

o   Váš osud nemá v rukou nikdo jiný, než Vy sami. Nečekejte, konejte!

o   Pokud něco nechcete, hledáte důvody. Pokud něco opravdu chcete, hledáte způsoby.