JAK ZATOČIT S NEPŘÍJEMNOU BOLESTÍ ZAD

31. 1. 2019

JAK ZATOČIT S NEPŘÍJEMNOU BOLESTÍ ZAD

 

Znáte to také? Chcete vyskočit ze své kancelářské židle a v rozletu Vám zabrání ukrutná bolest zad z nesprávného sezení? Bolesti bederní páteře jsou nejčastějším problémem u sedavého zaměstnání.

Nejčastěji trápí lidskou populaci bolesti v oblasti bederní páteře (62%), jak již bylo zmíněno na začátku. Dále jsou to ztuhlosti krční páteře (36%) a ve výjimečných případech se setkáváme s problémy hrudní páteře (2%).

S nepříjemnými pocity v zádech se setkává stále více lidí.  Bolest nečekaně a bez varování přijde, ale v mnohých případech stejně tak rychle odejde. Pokud se však tato období opakují příliš často, měli byste neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, která příčiny Vašich obtíží odhalí. Pokud Vás záda trápí vice jak 12 týdnů bez přestání, můžeme hovořit o chronickém problému. Ne vždy je totiž hlavní příčinou obtíží ta část těla, která Vás nejvíce obtěžuje. Například poškození krční páteře se Vám projeví jako bolesti v ramenou, pažích či prstech. Problém bederní páteře často postihuje hýždě a nohy.

 

Když tělo protestuje – nejčastější příčiny svalového napětí

o   Nedostatek pohybu

o   Uvolněné svalstvo

o   Patologické změny tvaru páteře

o   Stres a duševní problémy

Zejména cvičení je často podceňováno jako jedna z hlavních příčin bolestí. Někteří lidé sedí  jak v práci, tak doma před televizí či v autě. Pokud nedodržujeme správné držení těla, přivodíme si tím bolesti zad často velmi snadno a rychle.

 

Co dělat, když už nás bolest potká?

Chronické bolesti zad je samozřejmě nejlepší řešit neprodleně s lékařem. Pokud se jedná o výjimečné  obtíže zatuhlých zad, pak Vám mohou pomoci:

o   Obklady suchého tepla

o   Protažení celého těla, cvičení

o   Relaxační metody pro uvolnění svalů

o   Masáže či fyzioterapie

Prevence je rozhodně lepší než nutná léčba

Z dlouhodobého hlediska je nejvhodnějším způsobem pravidelné posilování svalstva celého těla, v tomto případě zad. Často postačí malé krůčky k tomu, abychom se nepříjemným bolestem vyhnuli. Pravidelné cvičení zad, správné ohýbání, zvedání či přenášení věcí v běžných činnostech.

Praktikování relaxačních technik jako je autogenní tréning, svalová relaxace nebo například jóga mohou být Vašimi velkými pomocníky. Nemalou úlohu zde sehrává také dostatečný pitný režim. A pokud navíc pracujete v prostředí, kde mají své místo ergonomická pracoviště, máte téměř vyhráno.

 

Jak by mělo správné ERGONOMICKÉ PRACOVIŠTĚ vypadat?

 

Nikdo z nás zřejmě nechce dojít do stádia, kdy jeho záda budou vypadat jako ohnutý krunýř želvy. Při správném postoji či posedu u stolu tomu všichni s velkou pravděpodobností předejdeme.

Obrazovka počítače by měla mít alespoň 24 palců a měla by být pevně umístěna na pracovním stole. Ideální vzdálenost mezi monitorem a Vámi je 50-70cm. Díky ergonomickým ramenům ze série NOVUS LiftTec toho snadno dosáhnete díky jeho flexibilitě v nastavení.

Střídejte práci vsedě a ve stoje. Zabráníte tím jednostrannému pohybu a páteř bude ideálně oboustranně zatěžována. 

Vaše židle by měla být nastavena tak, abyste měli nohy ohnuté do pravého úhlu a zároveň se celými chodidly dotýkaly země. Opěradlo by mělo být plynule nastavitelné. Nesmíme opomenout správné osvětlení pracoviště.

7 tipů pro zdravá záda

Ne každý má však možnost pracovat ve společnosti, kde jsou výše zmíněné podmínky ideálního pracovního místa. Dáme Vám tedy pár snadných rad, které by měly pomoci při prevenci obtíží se zády

o   Při vstávání z postele se nejprve protáhněte a až pak úplně vstaňte. Prohřejete tím svaly a snížíte díky tomu možné napětí

o   Pořiďte si zdravotní gelové vložky do bot. Nohy jsou přece ty, které nás nosí. Správná chůze a postoj jsou klíčem k bezproblémovým zádům.

o   Měňte svou polohu sezení nejméně 3-4x za hodinu. Nezapomínejte na opěradlo, zejména pro spodní část zad.

o   Buďte v teple. Horká koupel či teplý obklad zlepší krevní oběh a svaly se často rychleji uvolní.